Sådan sikrer du et godt arbejdsmiljø under hjemmearbejde  

Sådan sikrer du et godt arbejdsmiljø under hjemmearbejde  

21/03/2022 Slået fra Af 8kant

COVID-19 har for alvor fået omstillet landets arbejdspladser til hjemmearbejdspladser, og meget tyder på at hjemmearbejdet fremover vil komme til at være en større del af vores arbejdsliv.

Men hvad betyder det for dine rettigheder, dit velbefindende og det generelle arbejdsmiljø, at du pludselig sidder derhjemme ved køkkenbordet og ikke i kontoret ved hæve-sænke-bordet? Læs med her, når vi dykker ned i, hvilke rettigheder du har, når det kommer til gode forhold på hjemmekontoret.

Arbejdsmiljøloven

Der er heldigvis en lov, der er til for at sikre, at medarbejdere har det godt på deres arbejdspladser. Det er arbejdsmiljøloven, og det er de forskellige virksomheders ansvar at overholde loven.

Arbejdstilsynet har derfor formuleret fem krav til virksomhederne:

  • Samarbejde om sikkerhed og sundhed
  • Arbejdspladsvurdering 
  • Oplæring af medarbejdere
  • Arbejdspladsbrugsanvisning om kemi og farlige stoffer
  • Gennemførelse af lovpligtige eftersyn

Hvad så, når arbejdet foregår hjemmefra?

Nu ved du, at arbejdsmiljøloven sikrer dig, men gælder den lov så også, når du arbejder hjemmefra? I det store og hele gælder loven også, når der er tale om hjemmearbejde, men der er fire punkter, hvor loven kun delvist gælder, og som du derfor skal være opmærksom på:

Arbejdspladsens indretning

Arbejdsmiljølovgivningen stiller ikke krav til indretning af arbejdspladsen, når der er tale om hjemmearbejde.

Arbejde ved en computer

Reglerne for at arbejde foran en computerskærm gælder ved hjemmearbejde, hvis arbejdet derhjemme foran skærmen svarer til mindst en arbejdsdag om ugen eller to timer eller mere hver arbejdsdag.

Hvileperiode og fridøgn

Du har ret til en sammenhængende hvileperiode på minimum 11 timer inden for hver periode på 24 timer og et fridøgn om ugen. Du kan dog indgå særlige aftaler med din arbejdsgiver om dette ift. hjemmearbejde, hvis du for eksempel gerne vil ligge dine arbejdstider anderledes.

Virksomhedens arbejde med sikkerhed og sundhed

Hvis du arbejder et sted med mere end ni ansatte, skal du være omfattet af en sikkerhedsgruppe – også når du arbejder hjemmefra. Men hvis du ikke arbejder permanent eller regelmæssigt derhjemme, har sikkerhedsgruppen ingen forpligtigelse til at opsøge dig i hjemmet.

Det kan du selv gøre

Der er en række ting, du selv kan gøre for at sikre, at din hjemmearbejdsdag bliver så god som muligt – også selvom det er lidt ekstra oveni arbejdsmiljøloven. Det kan være en rigtig god idé at investere lidt energi i at planlægge din arbejdstid i hjemmet, så du undgår at føle dig isoleret og demotiveret.

Kom ud af nattøjet og start eventuelt dagen med en lille gåtur, og lav derefter en liste over dagens arbejdsopgaver. Husk at indlægge frokostpause, og overvej også at planlægge nogle små pauser, hvor du kan strække ud eller lave noget motion. Sørg derudover for, at du sidder ordentligt på din hjemmearbejdsplads.

Det kan være en stor hjælp for din trivsel, hvis du sørger for at være i kontakt med dine kollegaer gennem dagen. Ring, skriv eller lav et videoopkald, og planlæg også gerne sociale tiltag online. Hvis du føler, at du løber panden mod muren med en opgave, vil det med garanti hjælpe at tale med dine kollegaer om det.